INTERNATIONAL CLARINET COMPETITION |  ИСТОРИЯ | БИБЛИОТЕКА

HOME

Българската кларинетна школа, създадена преди повече от седемдесет години, вече е натрупала методически опит, подготвила е богат нотен материал и е формирала свой собствен, оригинален, подход към съществуващата музикална традиция. Пред нея има ясно очертан път, по който да се развива и обогатява и през следващите десетилетия, за да изгражда нови изпълнители, които да допринесат с присъствието си за развититето на музикалното изпълнителско изкуство.

ПРОФ. САВА ДИМИТРОВ

 

Основоположник на българската кларинетна школа.

 

Започва да преподава в Държавната музикална академия от 1945 г. , през 1951 г. става доцент, а от 1955 г. професор.

 

Пръв въвежда в България кларинетите от системата „Бьом” и на нейната основа създава оригинален български метод за обучение по кларинет, за който създава необходимата нотна литература. Методът му е залегнал в основата на няколко други национални школи.

 

Носител на награди от международните конкурси за кларинет в Женева, Будапеща и др.

 

Първият източноевропейски професор, поканен за участие в Голямото жури на конкурса за кларинет в Женева. Участва в журита на много български и международни конкурси.

 

Първият български изпълнител на духови инструменти, солист на Софийската филхармония, който изпълнява Концерт № 1 – фа минор от Вебер.

 

Първият български изпълнител на духови инструменти, изнесъл самостоятелен рецитал с произведения на Сен-Санс, Брамс и Хиндемит. Изявите му съвместно с пиано са в основата на дейността му като концертиращ артист в България и в много европейски и азиатски страни. Има записи по радиото и телевизията в България и по света.

 

На него са посветени редица творби от наши и чужди автори, на които той е пръв изпълнител.

 

Доктор хонорис кауза на НМА „Проф. Панчо Владигеров”.

ПРОФ. ПЕТКО РАДЕВ

 

Негов учител „по всичко“, както отбелязва инструменталистът, е проф. Сава Димитров – основоположник на българската кларинетна школа.

 

Като  студент в Българската държавна консерватория, Петко Радев печели три първи награди от важни състезания.

На конкурса в Букурещ по време на Световния младежки фестивал през 1953 г., а през 1957 г. – на Третото общобългарско състезание за инструменталисти и Международния музикален конкурс в Женева.

 

Петко Радев свири като първи кларинетист в Симфоничния оркестър на БНР (1953) и Софийската филхармония (1961).

 

През 1974 г. Петко Радев печели конкурс за първи кларинетист в оркестъра на световно известната  миланската „Ла скала“ и там свири в продължение на 10 години. След завръщането си в България продължава активната си творческа дейност като пръв кларинетист в Софийската филхармония  и като професор в Българската музикална академия в София.

 

Доктор хонорис кауза на НМА „Проф. Панчо Владигеров”.

 

 

 

ПРОФ. ДИМИТЪР ДИМИТРОВ

 

Завършил е Българската държавна консерватория в София в класа по кларинет на проф. Сава Димитров. Специализирал е в Парижката консерватория при проф. Юлис Делеклюз – кларинет, и камерна музика при проф. Пиер Санкан.

 

От 1991 г. е професор в Българската държавна консерватория. Автор е на учебен нотен материал за подготовка на бъдещите кларинетисти.

 

Бил е водач на група и солист на Софийската държавна филхармония. Член основател на Европейския съюз на кларинетистите  в Либрамон, Белгия, и гостуващ професор в международната лятна академия в Дол дьо Бретан, Франция. Основал е трио съвместно с проф. Жак Жантий, професор по пиано в Брюкселската консерватория, проф. Коджи Тойода, цигулар, ректор на Токийска консерватория, и солиста на Парижкия октет проф. Пол Бюфил, виолончело.

 

Бил е солист на всички български симфонични оркестри.  Гостувал е с голям успех със самостоятелни концерти и със съпровод на оркестър в много европейски страни.

 

Има регистрирани изпълнения в Българското национално радио и Българската национална телевизия, както и в редица западноевропейски радиостанции.

 

 

ТРАДИЦИИ И УСПЕХИ НА БЪЛГАРСКАТА ШКОЛА

 

Развитието на българската кларинетна школа показва, че опитът да се изгради стройна система за подготовката на професионални музиканти-кларинетисти е успешен. И доказателството е в реализацията на голям брой нейни ученици в страната и чужбина. Сред изявените преподаватели в България са Димитър Боянов, Илия Илиев, Иван Германов, Христо Кожухаров, Димитър Стоянов, Ара Хугасян, Данчо Радевски. Има и много авторитетни педагози в чужбина, като Александър Върбанов в Германия, Александър Антонов в Португалия, Атанас Колев в Египет, Ангел Катринов в Тунис, Козма Пападопулос в Гърция, Вангел Тангъров в САЩ, Илия Илиев в САЩ.

 

Реализацията на възпитаници на школата обаче не е свързана само с преподавателска дейност, а и с престижни солови изяви на концертния подиум и със създаването на записи за Българската национална телевизия и за Българското национално радио, които остават в неговия “Златен фонд”.

 

Петко Радев е  сред най-ярките представители на школата, като повече от десетилетие е бил първи кларинетист и солист в оркестъра на Миланската скала. Признание за методиката и качеството на обучението са и множеството награди, които българските кларинетисти получават на международни музикални конкурси. Например още първата изява на Петко Радев на такъв форум му носи първа награда - в Букурещ през 1953 г. През 1957-а пак той печели първо място в Женева - на един от най-престижните конкурси в света.

 

През годините награди на международни състезания получават също Феодор Ананиевски (във Варшава), Атанас Колев (Москва и Прага), Димо Димов (Хелзинки), Александър Върбанов (Виена), Ангел Антонов (Тулон и Хелзинки), Сали Ибраимов (Виена), Вангел Тангъров (Констанца), Николай Благов (Лисабон), Росен Овчаров (Рим).

 

Признание за школата е и включването на нейни представители в авторитетни журита на международни конкурси – проф. Сава Димитров (Италия, Швейцария, Русия, Испания, Япония), Петко Радев (Швейцария, Чехословакия, Русия, Румъния, Италия, Португалия), Димитър Димитров (Франция, Чехословакия).

It appears you don't have Adobe Reader or PDF support in this web browser.

Click here to download the PDF

It appears you don't have Adobe Reader or PDF support in this web browser.

Click here to download the PDF

It appears you don't have Adobe Reader or PDF support in this web browser.

Click here to download the PDF

It appears you don't have Adobe Reader or PDF support in this web browser.

Click here to download the PDF

It appears you don't have Adobe Reader or PDF support in this web browser.

Click here to download the PDF

© Фондация Проф. Сава Димитров