INTERNATIONAL CLARINET COMPETITION |  ИСТОРИЯ

HOME

Българската кларинетна школа, създадена преди повече от седемдесет години, вече е натрупала методически опит, подготвила е богат нотен материал и е формирала свой собствен, оригинален, подход към съществуващата музикална традиция. Пред нея има ясно очертан път, по който да се развива и обогатява и през следващите десетилетия, за да изгражда нови изпълнители, които да допринесат с присъствието си за развититето на музикалното изпълнителско изкуство.

ПРОФ. САВА ДИМИТРОВ

 

Основоположник на българската кларинетна школа.

 

Започва да преподава в Държавната музикална академия от 1945 г. , през 1951 г. става доцент, а от 1955 г. професор.

 

Пръв въвежда в България кларинетите от системата „Бьом” и на нейната основа създава оригинален български метод за обучение по кларинет, за който създава необходимата нотна литература. Методът му е залегнал в основата на няколко други национални школи.

 

Носител на награди от международните конкурси за кларинет в Женева, Будапеща и др.

 

Първият източноевропейски професор, поканен за участие в Голямото жури на конкурса за кларинет в Женева. Участва в журита на много български и международни конкурси.

 

Първият български изпълнител на духови инструменти, солист на Софийската филхармония, който изпълнява Концерт № 1 – фа минор от Вебер.

 

Първият български изпълнител на духови инструменти, изнесъл самостоятелен рецитал с произведения на Сен-Санс, Брамс и Хиндемит. Изявите му съвместно с пиано са в основата на дейността му като концертиращ артист в България и в много европейски и азиатски страни. Има записи по радиото и телевизията в България и по света.

 

На него са посветени редица творби от наши и чужди автори, на които той е пръв изпълнител.

 

Доктор хонорис кауза на НМА „Проф. Панчо Владигеров”.

ПРОФ. ПЕТКО РАДЕВ

 

Негов учител „по всичко“, както отбелязва инструменталистът, е проф. Сава Димитров – основоположник на българската кларинетна школа.

 

Като  студент в Българската държавна консерватория, Петко Радев печели три първи награди от важни състезания.

На конкурса в Букурещ по време на Световния младежки фестивал през 1953 г., а през 1957 г. – на Третото общобългарско състезание за инструменталисти и Международния музикален конкурс в Женева.

 

Петко Радев свири като първи кларинетист в Симфоничния оркестър на БНР (1953) и Софийската филхармония (1961).

 

През 1974 г. Петко Радев печели конкурс за първи кларинетист в оркестъра на световно известната  миланската „Ла скала“ и там свири в продължение на 10 години. След завръщането си в България продължава активната си творческа дейност като пръв кларинетист в Софийската филхармония  и като професор в Българската музикална академия в София.

 

Доктор хонорис кауза на НМА „Проф. Панчо Владигеров”.

 

 

 

ПРОФ. ДИМИТЪР ДИМИТРОВ

 

Завършил е Българската държавна консерватория в София в класа по кларинет на проф. Сава Димитров. Специализирал е в Парижката консерватория при проф. Юлис Делеклюз – кларинет, и камерна музика при проф. Пиер Санкан.

 

От 1991 г. е професор в Българската държавна консерватория. Автор е на учебен нотен материал за подготовка на бъдещите кларинетисти.

 

Бил е водач на група и солист на Софийската държавна филхармония. Член основател на Европейския съюз на кларинетистите  в Либрамон, Белгия, и гостуващ професор в международната лятна академия в Дол дьо Бретан, Франция. Основал е трио съвместно с проф. Жак Жантий, професор по пиано в Брюкселската консерватория, проф. Коджи Тойода, цигулар, ректор на Токийска консерватория, и солиста на Парижкия октет проф. Пол Бюфил, виолончело.

 

Бил е солист на всички български симфонични оркестри.  Гостувал е с голям успех със самостоятелни концерти и със съпровод на оркестър в много европейски страни.

 

Има регистрирани изпълнения в Българското национално радио и Българската национална телевизия, както и в редица западноевропейски радиостанции.

 

 

ТРАДИЦИИ И УСПЕХИ НА БЪЛГАРСКАТА ШКОЛА

 

Развитието на българската кларинетна школа показва, че опитът да се изгради стройна система за подготовката на професионални музиканти-кларинетисти е успешен. И доказателството е в реализацията на голям брой нейни ученици в страната и чужбина. Сред изявените преподаватели в България са Димитър Боянов, Илия Илиев, Иван Германов, Христо Кожухаров, Димитър Стоянов, Ара Хугасян, Данчо Радевски. Има и много авторитетни педагози в чужбина, като Александър Върбанов в Германия, Александър Антонов в Португалия, Атанас Колев в Египет, Ангел Катринов в Тунис, Козма Пападопулос в Гърция, Вангел Тангъров в САЩ, Илия Илиев в САЩ.

 

Реализацията на възпитаници на школата обаче не е свързана само с преподавателска дейност, а и с престижни солови изяви на концертния подиум и със създаването на записи за Българската национална телевизия и за Българското национално радио, които остават в неговия “Златен фонд”.

 

Петко Радев е  сред най-ярките представители на школата, като повече от десетилетие е бил първи кларинетист и солист в оркестъра на Миланската скала. Признание за методиката и качеството на обучението са и множеството награди, които българските кларинетисти получават на международни музикални конкурси. Например още първата изява на Петко Радев на такъв форум му носи първа награда - в Букурещ през 1953 г. През 1957-а пак той печели първо място в Женева - на един от най-престижните конкурси в света.

 

През годините награди на международни състезания получават също Феодор Ананиевски (във Варшава), Атанас Колев (Москва и Прага), Димо Димов (Хелзинки), Александър Върбанов (Виена), Ангел Антонов (Тулон и Хелзинки), Сали Ибраимов (Виена), Вангел Тангъров (Констанца), Николай Благов (Лисабон), Росен Овчаров (Рим).

 

Признание за школата е и включването на нейни представители в авторитетни журита на международни конкурси – проф. Сава Димитров (Италия, Швейцария, Русия, Испания, Япония), Петко Радев (Швейцария, Чехословакия, Русия, Румъния, Италия, Португалия), Димитър Димитров (Франция, Чехословакия).

© Фондация Проф. Сава Димитров