ЛЮДМИЛА ПЕТЕРКОВА

 

Чешката кларинетистка е солист, изпълнител на камерна музика и преподавател. Тя е лауреат в конкурса „Пражка пролет“ през 1991 година, носител на наградата ,,Хармония” за най-добър запис за 2001 година и на много други отличия.

Работи за компанията Supraphon от 1993 г. и е реализирала редица записи, най-продаваният сред които е Playful Clarinet, включващ познати мелодии. Дискът й с Беневицкия квартет съдържа композиции на Моцарт, Рейха, Кукал. Може да откриете нейни записи на кларинетни триа в Спотифай, които имат над 2 милиона слушания.

През 2014 г. е гост-изпълнител в Москва, където свири заедно с Чайковския симфоничен оркестър и добре познатия диригент Владимир Федосеев. Чешката телевизия дори създава документален филм за композицията и изпълнението. През 2016 г. свири на Моцартовия кларинетен  концерт на basset кларинет 10 пъти в Чехия и Германия.

Преподава в Пражката консерватория откакто е на 27 години и сред възпитаниците й са изпълнители от Италия, Франция, Полша, Корея, Япония, САЩ и Египет. В Домажлице, Западна Бохемия, организира и собствен летен курс по кларинет и камерно изпълнение, като през 2018 г. бе 11-то му издание. От 2017 г. ръководи факултета по духова музика в консерваторията в град Теплице.

 

 

ДЖУЛИАН БЛИС

 

Джулиан Блис е сред най-добрите кларинетисти в света. Изявява се като концертен солист, камерен и джаз музикант, преподавател и музикален изследовател. Той е вдъхновил поколение млади музиканти, създател е на своя серия от достъпни кларинети “Conn-Selmer" и e запознал огромна аудитория със своя инструмент.

 

Джулиан започва да свири на кларинет на 4-годишна възраст, а по-късно продължава обучението си в Университета в Индиана, както и в Германия в класа Сабин Майер.

 

Свирил е на повечето водещи световни фестивали и сцени като Gstaad, Mecklenburg Vorpommern, Verbier, Wigmore Hall (Лондон) и Lincoln Center (Ню Йорк).

Като солист се е изявявал с редица международни оркестри - от Симфония Сао Паоло, Парижкия Камерен оркестър и Филармония Окланд, до Филхармония на BBC, Лондонска филхармония и Кралски филхармоничен оркестър.

 

През 2010 г. основава ,,Джулиан Блис Септет”, създавайки програми, вдъхновени от Краля на суинга, Бени Гудман и латино музика от Бразилия и Куба. Те продължават да се изпълняват в пълни зали, по фестивали, в Концертгебау (Амстердам) и в САЩ. За годишнината на Бетовен тази година сформира нов ансамбъл от топ изпълнители на духови инструменти - Bliss Wind Soloists, включващ аранжименти на седмата и осмата симфония на Бетовен.

 

Изданията на албумите му получават възторжени отзиви от критиците, както  и вниманието на медиите. Някои от последните му проекти включват Кларинетовите квинтети на Моцарт и Вебер със струнния квартет Carducci; “Пастирът на Скалата” от Шуберт с Кристофър Глин (пиано) и Софи Беван (сопрано); “Ню Йоркски Контрапункт” от Стив Райх; Концертите за кларинет на Моцарт и Нилсен с Кралската Северна Симфониета; ново произведение за кларинет и струнен квартет от Дейвид Брус (“Gumboots”) и рецитален албум на руски и френски композитори с американския пианист Брадли Мур.

ФИЛИП КУПЕР

 

„Той е сред най-ярките кларинетисти; солист, камерен и оркестров музикант, изявяващ на всички фронтове с еднаква лекота" (Михаел льо Наур, журналист от в. Le Monde de la Musique).

 

Първи кларинетист на оркестъра на Парижката национална опера от 1984 година, канен като солист в Берлинската филхармония, Миланската скала, Чешката филхармония, Симфоничния оркестър на Баварското радио, Московския симфоничен оркестър, полския оркестър Sinfonia Varsovia, Orchestre de Paris, Orchestre National de France и други, под палките на диригенти като Озава, Гергиев, Булез, Баренбойм и други.

 

Роден в Лил, Филип Купер е носител на много и престижни международни награди от Мюнхен, Прага, Женева, Виоти, Орвието, Санкт Петербург. Получава образованието си в Сорбоната и Парижката консерватория, където се дипломира с първа награда за изключително високи постижения.

 

Негови учители по кларинет са Жилбер Воазан, Ги Данжен, Ги Дерлю, Анри Дрюар, а сред тези, от които е черпил опит и знания, са Жак Ланселот, Андре Бутар, Стенли Друкър, Жан Хюбо.

Бил е първи кларинетист на Световния младежки оркестър, а на 20 години вече е на същата позиция в Lamoureux Orchestra в Париж. Работил е с известни композитори, като Оливие Месиен, Жан Франсо, Анри Соже, Марсел Михаловичи, Мануел Розентал, Лучано Берио, Едисон Денисов, Янос Комивс, Филип Ерсан, Жан-Франсоа Зигел, Никола Бакри, Гийом Конесон, Антъни Жирар, Кристоф Маратка.

 

Филип Купер е професор в Националната консерватория във Версай и е канен като лектор от престижни висши музикални университети по света (Чикаго, Кливланд, Мексико, Токио, Сеул, Пекин, Тайван, Хонконг, Канбера, Йерусалим, Москва). Записал е около 40 диска като солист и камерен музикант, някои от които са удостоени с френски награди "Грами". Той е и сред съоснователите на парижкия Wind Octet през 1986 година.

ВАНГЕЛ ТАНГЪРОВ

 

Д-р Вангел Тангъров e доцент по кларинет в Тексаския щатски университет, артистичен директор и основател на ежегодния международен Тексаски Кларинетен Фестивал.

Първи кларинетист е на Операта в Остин, Mid-Texas Symphony и Симфоничния оркестър "Виктория" в Тексас.

 

Преди това е бил първи кларинетист на Софийска Филхармония, Симфоничен оркестър на Academia Chigiana в Италия и др.

Бил е солист на редица международни оркестри, изпълнявайки музика от целия кларинетен репертоар (Моцарт, Вебер, Копланд, Франсе, Пипков и др.)

Концертирал е в повече от 20 държави на 4 континента.

 

Започва обучението си при Димитър Боянов в Музикалното училище “Добрин Петков” в Пловдив. Продължава в НМА “Проф. Панчо Владигеров” в София, където получава бакалавърска и магистърска степен при Петко Радев.

Получава докторската си степен за Музикални изкуства в Университета на Тексас в Остин под ръководството на Ричард МакДауъл.

 

Соловите изяви на Тангъров включват рецитали на някои от най-големите концертни сцени в света, на престижни международни фестивали, в посолства. Концертът му с Елмира Дърварова (бивш концерт-майстор на Метрополитън Опера) и Божидар Ноев, е излъчен по Българското Национално Радио.

Носител е на редица награди от национални и международни конкурси.

 

 

 

АНТОНИО ТИНЕЛИ

 

 

„Силно съм впечатлен от красотата и динамиката на звука, цветната игра на тоновете, музикалната експресивност и генерирането на фантазии” (Карл Лайстер, легендарен кларинетист на Берлинската филхармония с диригент Херберт фон Караян); „С една дума – превъзходно!” (Fanfare Magazine – USA); „Перфектна музикалност!” (Musica Magazine); „Майсторска интерпретация” (The Clarinet USA); „Възхитителен, хармоничен, топъл, богат и обаятелен звук” (Journal of Music).

 

Сред музикантите, които са въздействали силно над развитието на Антонио Тинели, са Анджело Клементе, Ромео Тудораче, Карл Лайстер. Забележителни са артистичните му колаборации с Лайстер, Фабио Бидини, Паоло Поластри, Юри Ганделсман, Франческо Помарико, Овидио Балан, Рикардо Чени, Ивано Батистон, Фабио Ди Казола, Виктория Соамес Самек, Аурелиан Октав Попа, Марк Клинтън, Карън Бекер, Анджело Инглезе, Ландън Баумгард, Патрик Месина, Enesco Quartet (Paris), Джулиано Мацоканте, с който създават DUO.

Тинели е спечелил над 30 награди от национални и международни конкурси, участвал е в концерти на различни континенти, свирил е със световноизвестни оркестри. Откри с рецитал 39th international convention "ClarinetFest® в Lied Center for the Performing Arts in Lincoln, щата Небраска в САЩ. Бил е член на журитата на редица престижни международни кларинетни конкурси. Носител е на много музикални награди и е реализирал записи с много изявени музиканти и оркестри.

Антонио Тинели е професор по кларинет и координатор на школата по кларинет в Консерваторията „Н. Пичини” в Бари. Провежда мастъркласове в Европа, САЩ и Азия. Артистичен директор е на различни музикални събития, включително на международния кларинетен конкурс „Саверио Меркаданте”. Тинели е официален музикант на Buffet Crampon.

Official website: www.antoniotinelli.com

ДЖУРО ПЕТЕ

 

Джуро Пете (Сърбия) завършва Музикалното училище в Осиек (Хърватия) в класа на Вякослав Бурич. През 1984 година се дипломира като бакалавър в Академията по изкуствата в Нови Сад в класа на Михайло Келбли. Магистърска степен получава в същото учебно заведение под ръководството на Никола Сърдич.

Участник е в майсторски класове, ръководени от М. Ариньон, Йоже Котар, Мате Бекавац, Жолт Шатмари, Бела Ковач, Уензъл Фукс.

 

По време на обучението си печели редица награди в кларинетни конкурси, включително Втора награда на конкурса за млади изпълнители на Югославия (Загреб, Хърватия, 1983 г.), Първа награда на конкурса за студенти в област Войводина (Нови Сад, Сърбия 1981), Първа награда в държавния конкурс на бивша Югославия (Сараево, Босна и Херцеговина, 1981 г.), Първа награда на Младежкия фестивал (Княжевац, Сърбия).

 

Изнесъл е много рецитали, включително като солист с Младежкия филхармоничен оркестър на Печ(Унгария), Младежката филхармония във Войводина и с оркестъра на Камарата по изкуствата. Бил е кларинетист в оркестъра на Хърватския национален театър в Осиек. Направил е много записи за радио и телевизионни станции в бивша Югославия и е записал диска „Класическа музика за деца“.

Като педагог започва кариерата си в Музикалното училище "Йосип Славенски" в Нови Сад, а от 1987 година е на щат в Музикалното училище „Исидор Баич“. Негови възпитаници са спечелили няколко десетки престижни отличия на национални и международни конкурси и фестивали, включително първи награди на почти всички кларинетни конкурси в Сърбия.

Пете е организирал редица концерти на млади кларинетисти във Войводина с идеята да популяризира кларинета и класическата музика. Заради педагогическите си постижения е удостоен с годишната награда на Съюза на музикалните и балетните училища на Сърбия през 2010 година.

 

ПАВЛИН ПАНАЙОТОВ

 

Павлин Панайотов е роден във Велико Търново, България, а професионалната му подготовка като кларинетист започва през 1983 г. в музикалното училище в гр. Русе в класа на Илия Илиев. Ощо като ученик под негово ръководство става лауреат на няколко престижни национални конкурса. През 1990-а вече е студент в Държавната музикална академия в София в класа на професор Димитър Димитров, която завършва през 1995 година с магистърска степен. През този период получава шанс да учи и при професор Сава Димитров, което обогатява музикалния му кръгозор. Следват две години на специализация по солова интерпретация в класа на проф. Петко Радев, трупане на безценен практически опит, както и спечелване на конкурс. После Панайотов заминава за Тунис, където в продължение на 6 години работи като асистент-професор, като са му поверени класовете по кларинет в двата най-големи висши музикални институти в страната - в град Сус и в столицата Тунис.

Заедно с преподаването развива активна концертна дейност като солист и камерен изпълнител, организира цикли от концерти, чиято цел е популяризиране на духовите инструменти в страната, пропагандира българската музика в Тунис, а през 2005 г. е поканен да представи съвременната тунизийска музика на концерт в Париж. Като солист на симфоничния оркестър в столицата изсвирва голяма част от репертоарните концерти за кларинет, записва за националните радиостанции и телевизия.

От 2008 година Павлин Панайотов живее и работи в Република Чехия, където е първи кларинетист и водач на групата в оркестъра на  Силезийския театър в град Опава. За дейността си и като преподавател е удостоен с няколко престижни награди и отличия в Чехия. Създател е на училищния кларинетен оркестър, който е единствен по рода си в Чехия, а негови възпитаници са сред най-успешните в страната, за което свидетелстват многобройните им лауреатски места от престижни конкурси.

 

 

ТАДЕЙ КЕНИГ

 

Тадей Кениг е роден в Словения през 1978 година.

Учи в Люблянския университет, в Академията за музика в класа на Славко Горичар и Musikakademie der Stadt Base в класа на Франсоа Бенда, като се дипломира съответно през 2001 и 2004 г.

Професионалната му оркестрова кариера започва през 2001 г., когато е ангажиран от Neues Orchester в Базел. През 2003 г. печели конкурса за първи кларинет на словенския Национален театър за опера и балет Любляна и заема позицията и в момента.

Печели редица отличия на различни конкурси, като сред тях са първи награди в категориите "Камерна музика" и "Кларинет" на Националния конкурс за млади музиканти в Словения през 1996-а, 1998-а, 2000-а и 2001 година, както и първата награда в категорията за солов кларинет на Международния конкурс „Марко Фиориндо“ в Торино през 2002 г. Тадей Кениг е носител и на наградата Presern Award на Люблянския университет за специални постижения в музиката.

Има успешни солови изяви и с Adriars Trio и Artvento Wind Quintet и в различни държави, сред които Словения, Австрия, Италия, Германия, Франция, Швейцария, Индия, Хърватия. Свирил е със Словенската филхармония, Симфоничния оркестър на Базел, Камерния оркестър в Братислава, оркестъра на Словенския национален театър в Любляна, Ансамбъл "Кантус" под диригенството на авторитети, като Марко Летоня, Стефан Сандерлинг, Отмар Мага, Лорис Волтолини, Берислав Шипуш.

Участвал е в проекти на съвременни композитори, като Кшиштоф Пендеречки, Хайнц Холигер, Юрг Хенбергер, Юрг Виттенбах. Блестящите му изпълнение са вдъхновили редица словенски композитори да му посветят свои произведения.

Тадей Кениг е професор по кларинет в Музикалната академия в Любляна (Словения) и гост-професор в Университета в Нови Сад. Провел е множество мастер класове и семинари в престижни университети, като Musikakademie der Stadt Basel, Conservatorio della Svizzera Italiana, UDK Berlin и други.

Дискография

*Dialogue de l'ombre double« (2007, Cantus doo, Zagreb HDS)

* Molly Brallaghan, Quintet Artvento и приятели (2008, Whoopee Records, Nemcija)

* Vivid Air (2010, Aucourant Records, САЩ

* Alojz Ajdic: Skladbe za klarinet (2010, KD ADRIARS, Si)

*Pushing Forward (2013, KD ADRIARS, Si

* Artvento Atelje« (2012, KD ADRIARS, Si) и др.

НИКОЛА СЪРДИЧ

 

Никола Сърдич завършва Факултета за музикално изкуство в Белград през 1975-а в класа на проф. Бруно Брун. Две години по-късно получава магистърска степен в същото учебно заведение. Като стипендиант на френското правителство Сърдич продължава обучението си в Париж под ръководството на именития професор Улис Делеклузе.

 

Печелил е множество първи награди на конкурси в бивша Югославия, както и Специалната награда за радио и телевизия на Бавария през 1973-а. През същата година достига до финалния кръг на Мюнхенския международен музикален конкурс на ARD.

 

Като солист и камерен музикант е свирил на всички големи музикални сцени в бивша Югославия, а също във Франция, Белгия, Великобритания, Холандия, Чехия, Румъния, Русия, Словакия, Унгария и Германия.

 

Многобройните му изяви включват и Охридския летен фестивал, Летния фестивал в Братислава, Летния фестивал в Дубровник,"Яначек Май" фестивал, Пролетния фестивал в Кошице др. Той е професор в Академията по изкуствата в Нови Сад и в Академията по изкуствата в Баня Лука.

 

 

 

INTERNATIONAL CLARINET COMPETITION |  ЖУРИ

HOME

© Фондация Проф. Сава Димитров