INTERNATIONAL CLARINET COMPETITION | НОВИНИ

HOME

 

 

Скъпи приятели,

Заради продължаващото разрастване на пандемията от COVID-19 мерките в световен мащаб се затягат, което засяга и България. Затова Международният кларинетен конкурс "Сава Димитров" ще се проведе онлайн.

Бихме искали да благодарим на всички наши партньори за оказаното ни доверие да останат с нас и при промяната на формата на конкурса в онлайн.

 

20.10.2020

 

 

Уважаеми участници,

 

 Имаме удоволствието да обявим, че въпреки предизвикателствата, пред които ни изправи тази необичайна за всички година, Международният кларинетен конкурс „Сава Димитров“ ще се проведе в София от 21 до 27 ноември. Допуснатите участници не е необходимо да верифицират участието си, но ако са възпрепятствани да присъстват могат да уведомят организаторите с директно съобщение или на email: clarinetcompetition@savadimitrov.com.

С радост Ви информираме, че всички членове на журито са потвърдили ангажимента си към конкурса. Наградният фонд остава без промяна.

 

 Моля имайте предвид, че събитието ще се проведе при специални мерки срещу COVID-19 и в съответствие с всики изисквания на национално ниво. Програмата е стуктуриранах така, че да отговори на актуалните в момента изисквания за ограничаване на струпването на хора. За целта са ангажирани достатъчен брой зали в Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” с внимателно планиране на активностите и движението на музикантите. Организаторите ще предприемат необходимите действия по дезинфекция на пространствата, измерване на температурата на входа, както и спазването на дистанция и носенето на предпазни маски. При промяна на изискванията на национално ниво това ще бъде своевременно отразено и в организацията на събитието.

 

 

 

 

 

 

 

 

Съобщение!

 

Уведомяваме ви, че приключи предварителният кръг за допускане на кандидати от категориите D и Е. Благодарение на внимателната работа на журито имаме удовоствието да ви информираме, че преминалите предварителния кръг в категория D са 22-ма, а в категория Е - 55 души. Всички участници, които продължават напред, са уведомени чрез имейли от Организационния комитет на конкурса. Предстои да бъде обявен и броят на участниците в категориите А, В и С, като заявленията в тях в момента се обработват. Те също ще бъдат уведомени чрез имейли.

 

Благодарим ви за търпението, очаквайте скоро новини!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Важно съобщение!

 

Уважаеми кандидати за конкурса "Сава Димитров" 2020, на 01.03 приключи регистрацията за категория "Д" и категория "Е". В момента всички заявки се обработват и много скоро резултатите ще бъдат обявени.

 

Моля, проверявайте вашите имейли (включително и в папка Спам), където ще получите информация дали сте преминали предварителния кръг, както и допълнителна важна информация за конкурса.

 

Майсторски класове на международния кларинетен конкурс „Сава Димитров“!

 

С гордост ви съобщаваме, че известните артисти Велко Кленковски и Никола Сърдич ще дават майсторски класове за участниците по време на конкурсната седмица. Участието ще бъде безплатно за всеки, който би искал да наблюдава работата на педагозите с младите изпълнители.

 

Велко Кленковски е възпитаник на  консерваторията "Жорж Бизе" в Париж, завършва с най-високо отличие в CNR във френската столица. От 2015 г. има докторска степен от Музикалния факултет в Белград, където получава и наградата „Бруно Брун“ като студент с най-висок успех.

До 2002 година е бил основен кларинет на Philharmonie der Nationen в Германия, както и на  Madlenianum Chamber Opera, както и на Симфоничния оркестър на RTS в Белград. През годините си сътрудничи с много изтъкнати музиканти, сред които Зубин Мехта, Кристиан Мандейл, Бари Дъглас, Мухай Танг, Леополд Хагер, Пол Анжерер и др. Велко Кленковски е провеждал майсторски класове във Франция, Сърбия, Китай, Словения, Македония. Всяка година от 2009-а насам провежда летни майсторски класове в Тиват, Черна гора. Бил е член на жури на международни конкурси в Македония, Сърбия, Китай и Черна гора.

 

 

 

 

Никола Сърдич  завършва Факултета за музикално изкуство в Белград през 1975-а в класа на проф. Бруно Брун. Две години по-късно получава магистърска степен в същото учебно заведение. Като стипендиант на френското правителство. Сърдич продължава обучението си в Париж под ръководството на именития професор Улис Делеклузе.

Vandoren с премиера в София и награди в конкурса "Сава Димитров"

 

Френският производител на аксесоари за кларинет Vandoren ще покаже за първи път в София два нови модела мундщуци за кларинет и ще връчи предметни награди в първия международен конкурс "Сава Димитров". Отличените участници ще бъдат определени от представители на компанията, които ще следят отблизо изявите на младите изпълнители в дните на събитието.

 

Участниците и гостите на конкурса ще имат привилегията да присъстват наживо на премиерата на моделите от серията Black Diamond - BD4 и BD7, които заедно с BD5 ще са сред специалните награди, осигурени от партньорите на конкурса. Засега от Vandoren разкриват, че BD4 e с тъмен и дълбок звук, а BD7 - с по-светъл и бляскав.

 

Двата нови модела са разработени след големия успех на Black Diamond 5, звукът от който е перфектно балансиран във всички регистри и е много топъл и богат. Изработен от ебонит, този мундщук се радва на голям интерес, защото добавя високо качество към звука от инструмента и на начинаещите и на професионалистите.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Уважаеми кандидати,

 

Поради големия интерес и многоборойните запитвания относно крайния срок за регистрация в 1-вия Mеждународен Kонкурс по Кларинет "Сава Димитров" 2020, ви уведомяваме, че крайният срок за регистрация в "Категория D" и "Категория E" е удължен до 01.03.2020.

Имената на участниците, преминали предварителния кръг, ще бъдат публикувани на сайта на Kонкурса до 15.03.2020г.

 

Успех на всички кандидати!

 

Жури на конкурса

Две награди от Buffet Crampon

Изключително впечатляващи награди ще бъдат връчени на двама от най-добрите участници в конкурса.Това са два от знаковите модели на световноизвестния френски производител на музикални инструменти Buffet Crampon.

 

Носителят на първа награда в категория Е ще си тръгне от София с LEGENDE clarinet BC1156L-2-0.

 

Най-добрият в категория D с TRADITION clarinet BC1116LN-2-0P.

 

Благодарим Ви, Buffet Crampon!

 

 

Джулиан Блис сам избрал кларинета

 

„Единствената причина да свиря, беше, защото това ми харесва“;, казва днес световната звезда на кларинета Джулиан Блис, припомняйки началото.

Музиката го омагьосва, когато е на 4 години, въпреки че родителите му не са свързани с изкуството – баща му е собственик на магазин за мотоциклети в Харпенден във Великобритания, а майка му се грижи за отглеждането на трите деца в семейството.

Малкият Джулиан е толкова настоятелен в обичта си към музиката, че дори момчешките игри с връстници не могат да го откъснат от нея. Така получава първия инструмент в живота си – блокфлейта. Няколко седмици по-късно обаче става ясно, че иска нещо друго и родителите му го водят в музикален магазин. Там Джулиан пробва няколко инструмента, но в мига, в който поема в ръцете си кларинета, вече знае, че ще е завинаги.

 

На 10 години свири по три часа на ден

 

Сега талантливият музикант е на 30 и признава, че причината да се влюби в кларинета е в звука, който излиза от този инструмент. „Мисля, че точно това съм усетил още в онзи първи момент в магазина“, смята Джулиан.

Нищо обаче не се случва без работа и следвайки сърцето си, малкото момче тръгва устремено по музикалния си път. На 10-годишна възраст се упражнява по три часа на ден, а когато е на 12 печели престижна награда от Университета в Индиана в САЩ. Това поставя началото на стотиците турнета и концерти, които и до днес добавят умения и харизма към музикалната му личност.

 

От Бъкингамския дворец до инструмент по собствен дизайн

 

Още 6-годишен Джулиан има преживяване, което оставя солидна следа в развитието му – свири в Бъкингамския дворец на концерт по повод рождения ден на принц Филип, съпругът на кралица Елизабет II. „Кое британско дете не би искало да се промъкне в двореца и да огледа?“, шегува се днес музикантът и си припомня, че на това събитие среща куп звезди на изкуството. 6 години по-късно Блис отново е на сцената в Бъкингам – този път за юбилея на

кралица Елизабет II.

Обича да казва, че свиренето на кларинет изобщо не го е лишило от приятно детство и огромна заслуга за това има специално майка му, която винаги е умеела да води сина си между игрите и работата и успява да пътува с него по света. Иначе признанието за възможностите му се материализира и чрез партньорството с известна фирма за кларинети за създаването на инструмет по негова идея. Самият Блис казва, че дизайнът на този инструмент е „wicked“.

 

Уейн Руни и публиката

 

Наричат Джулиан „Уейн Руни на кларинета”. Причината не е, че и двамата са британци. Според мнозина физическата прилика с футболиста е несъмнена, също както и талантът им. Но има и друго – Руни бе твърде запомнящ се на терена, най-вече заради емоциите си, а Блис е твърде запомнящ се на сцената, но не само заради гениалните си умения в свиренето.

Отличава се с това, че обича да общува с публиката. Разговаря с хората преди изпълнение, открехвайки допълнително вратата към необятния свят на изкуството. Смята, че така незабавно променя възприятията, особено ако събитието е свързано с класическата музика. Никога не подготвя предварително репликите си обаче, защото обича да импровизира и всичко да се случва естествено.

Точно каквото е и неговото свирене!

 

Още за британския музикант

 

* Германската кларинетистка Сабине Майер е сред професионалистите, повлияли най-силно на кариерата на Джулиан Блис

* Слуша от Малер до Тейлър Суифт

* Най-често слуша музика в колата си или в самолета

* Бени Гудман е сред вдъхновителите му, особено за джаза

* Ако можеше да се върне назад във времето, би разговарял за музика с Рахманинов, Брамс, Дворжак или Елла Фицджералд.

* Ако има 6 свободни месеца, би свирил на джаз пиано или би се учил да пее.

* В караоке бар би пожелал на изпее нещо на Франк Синатра

-----------------------------

* В подготовката на материала са проучени интервюта и материали за Джулиан Блис

 

 

© Фондация Проф. Сава Димитров