INTERNATIONAL CLARINET COMPETITION | НОВИНИ

HOME

Жури на конкурса

Две награди от Buffet Crampon

Изключително впечатляващи награди ще бъдат връчени на двама от най-добрите участници в конкурса.Това са два от знаковите модели на световноизвестния френски производител на музикални инструменти Buffet Crampon.

 

Носителят на първа награда в категория Е ще си тръгне от София с LEGENDE clarinet BC1156L-2-0.

 

Най-добрият в категория D с TRADITION clarinet BC1116LN-2-0P.

 

Благодарим Ви, Buffet Crampon!

 

 

Джулиан Блис сам избрал кларинета

 

„Единствената причина да свиря, беше, защото това ми харесва“;, казва днес световната звезда на кларинета Джулиан Блис, припомняйки началото.

Музиката го омагьосва, когато е на 4 години, въпреки че родителите му не са свързани с изкуството – баща му е собственик на магазин за мотоциклети в Харпенден във Великобритания, а майка му се грижи за отглеждането на трите деца в семейството.

Малкият Джулиан е толкова настоятелен в обичта си към музиката, че дори момчешките игри с връстници не могат да го откъснат от нея. Така получава първия инструмент в живота си – блокфлейта. Няколко седмици по-късно обаче става ясно, че иска нещо друго и родителите му го водят в музикален магазин. Там Джулиан пробва няколко инструмента, но в мига, в който поема в ръцете си кларинета, вече знае, че ще е завинаги.

 

На 10 години свири по три часа на ден

 

Сега талантливият музикант е на 30 и признава, че причината да се влюби в кларинета е в звука, който излиза от този инструмент. „Мисля, че точно това съм усетил още в онзи първи момент в магазина“, смята Джулиан.

Нищо обаче не се случва без работа и следвайки сърцето си, малкото момче тръгва устремено по музикалния си път. На 10-годишна възраст се упражнява по три часа на ден, а когато е на 12 печели престижна награда от Университета в Индиана в САЩ. Това поставя началото на стотиците турнета и концерти, които и до днес добавят умения и харизма към музикалната му личност.

 

От Бъкингамския дворец до инструмент по собствен дизайн

 

Още 6-годишен Джулиан има преживяване, което оставя солидна следа в развитието му – свири в Бъкингамския дворец на концерт по повод рождения ден на принц Филип, съпругът на кралица Елизабет II. „Кое британско дете не би искало да се промъкне в двореца и да огледа?“, шегува се днес музикантът и си припомня, че на това събитие среща куп звезди на изкуството. 6 години по-късно Блис отново е на сцената в Бъкингам – този път за юбилея на

кралица Елизабет II.

Обича да казва, че свиренето на кларинет изобщо не го е лишило от приятно детство и огромна заслуга за това има специално майка му, която винаги е умеела да води сина си между игрите и работата и успява да пътува с него по света. Иначе признанието за възможностите му се материализира и чрез партньорството с известна фирма за кларинети за създаването на инструмет по негова идея. Самият Блис казва, че дизайнът на този инструмент е „wicked“.

 

Уейн Руни и публиката

 

Наричат Джулиан „Уейн Руни на кларинета”. Причината не е, че и двамата са британци. Според мнозина физическата прилика с футболиста е несъмнена, също както и талантът им. Но има и друго – Руни бе твърде запомнящ се на терена, най-вече заради емоциите си, а Блис е твърде запомнящ се на сцената, но не само заради гениалните си умения в свиренето.

Отличава се с това, че обича да общува с публиката. Разговаря с хората преди изпълнение, открехвайки допълнително вратата към необятния свят на изкуството. Смята, че така незабавно променя възприятията, особено ако събитието е свързано с класическата музика. Никога не подготвя предварително репликите си обаче, защото обича да импровизира и всичко да се случва естествено.

Точно каквото е и неговото свирене!

 

Още за британския музикант

 

* Германската кларинетистка Сабине Майер е сред професионалистите, повлияли най-силно на кариерата на Джулиан Блис

* Слуша от Малер до Тейлър Суифт

* Най-често слуша музика в колата си или в самолета

* Бени Гудман е сред вдъхновителите му, особено за джаза

* Ако можеше да се върне назад във времето, би разговарял за музика с Рахманинов, Брамс, Дворжак или Елла Фицджералд.

* Ако има 6 свободни месеца, би свирил на джаз пиано или би се учил да пее.

* В караоке бар би пожелал на изпее нещо на Франк Синатра

-----------------------------

* В подготовката на материала са проучени интервюта и материали за Джулиан Блис

 

 

© Фондация Проф. Сава Димитров